201703121257363476_sbig

Svamprisotto

Hitta fler av Fridas recept på hennes blogg Fridas Kök eller matinspiration på Instagramkontot fridamartis
Campuskost tipsar: Se till att ha hackat all lök, skurit upp svampen och rivit osten innan du börjar koka ihop risotton!
När vi provlagade receptet använde vi 4 schalottenlökar och tre vitlöksklyftor.


Ingredienser:

schalottenlök
vitlök
olivolja
4 dl arborioris
ca 2 dl vitt vin
champinjoner eller annan svamp
smör
ca 1 1/2 l grönsaksbuljong
citron
salt
peppar
parmesan
smör

Garnering: gräslök, parmesan, basilika

Gör så här: Finhacka lök och vitlök, stek de sedan mjuka i olivolja utan att det tar färg. Koka upp buljongen. Häll i riset med löken och rosta tills riset börjar bli lite genomskinligt. Häll på vinet och låt reducera helt. Tillsätt nu buljongen lite i taget. Rör om hela tiden.
Skär svampen i mindre bitar och stek i smör i en annan panna.
Mot slutet när riset börjar bli mjukt häller du i champinjonerna och rör om.
Pressa i lite citron.
När riset är helt klart, mjukt med en al dente kärna (efter ca 20 min). Riv ner rikligt med parmesan, lite färsk basilika och tillsätt en rejäl klick smör. Rör om tills allt smält. Smaka av med salt och peppar.
Risotto ska flyta ut fint på talriken och inte vara ”grötig”, häll i lite mer buljong om den blir för tjock.
Servera med haricot verts och garnera med parmesan, klippt gräslök och basilika.

 

201703121257371446_sbig

Kommentera