201708241426044601_sbig

Falafel Bowl

Hitta fler av Fridas recept på hennes blogg Fridas Kök eller matinspiration på Instagramkontot fridamartis

Falafel:
1 pkt/burk kikärtor
1 ägg
2 msk mjöl/maizena
1 tsk spiskummin
1 stor näve hackad persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1-2 msk tahini
1 msk sesamfrön
1 tsk salt
1 krm honung
cayennepeppar
paprikakrydda
ev. sesamfrön till panering

Gör så här: Mixa alla ingredienser med en stavmixer och låt smeten stå ca 10 min. Hetta upp en panna med olja. Klicka ner smeten i svarta och vita sesamfrön om du vill panera falafeln och rör om. Lyft i bollarna i pannan och stek gyllenbruna på båda sidor.

Bulgur:
bulgur
grönsaksbuljongtärning
olivolja
tomat
persilja
salt
peppar
citron

Gör så här: Koka bulgur enligt anvisningar på paketet. Ha i en buljongtärning i vattnet istället för salt. Finhacka persilja och tomat. Blanda med bulguren och ha i lite olivolja. Pressa i citron och smaka av med salt och peppar.

Yoghurtsås med tahini:
yoghurt
tahini
1/2 vitlöksklyfta
salt
peppar
citron
persilja

Gör så här: Pressa i vitlök i yoghurten, klicka i en liten klick tahini och pressa i lite citron. Finhacka persilja och rör i. Smaka av med salt och peppar.

Het tomatsås:
1 röd chilifrukt
1 tsk malen spiskummin
1 kanelstång
2 hela kryddnejlikor
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
2 tsk garam masala
1 1/4 dl tomatpuré
2 tsk finriven färsk ingefära
4 1/2 dl vatten
1 msk strösocker
1/2 tsk salt

Gör så här: Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Fräs chili, spiskummin, kanelstång, kryddnejlikor och hing eller vitlök i oljan i en kastrull ca 1⁄2 minut.
Tillsätt garam masala, tomatpuré, ingefära och vatten. Tillsätt sockret och krydda med salt.
Koka upp och låt småkoka ca 30 minuter under lock.

Servera med gurka, spenat, bönor, citron, salladsost, sesamfrön, persilja

 

201708241426029449_sbig

201708241426023043_sbig

Kommentera