sotpotatis

Vegansk sötpotatis- och kikärtscurrygryta

Ingredienser:
1,5kg sötpotatis
450g basmatiris
400ml kokosmjölk
Olivolja
3 tsk tomatpuré
2 st förpackningar kikärtor ~1l
1 grönsaksbuljongtärning
300g hackad spenat
5-6 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1-2 msk riven färsk ingefära
spiskummin
salt & peppar
curry (om du vill fuska som jag)

Valfritt:
kanel,
garam masala,
gurkmeja (istället för curry),
röd chilipeppar
brödkumminfrön (ej att förväxla med spiskummin)
korianderfrön
korianderblad

Instruktioner:
1. Sätt på ugnen på 180 grader och börja skala sötpotatisen samt skär den i mindre bitar.
Häll lite olivolja över potatisen och tillaga i ugnen tills de blir genommjuka.
Lägg sedan i allting i en mixer och mixa tills du får ett fluffigt mos.
Lägg i en skål och blanda i kokosmjölken och grönsaksbuljongtärningen (som jag hoppas du löst upp i en halv liter kokande vatten!)

1.5 Valfritt! Rosta brödkummin och korianderfröna i olivolja tills det börjar dofta helt underbart.

2. bryn gul lök, curry/gurkmeja och garam masala ifall du har det tills löken blivit genomskinlig.
Lägg sedan till vitlöken, ingefäran och tillaga allt detta samtidigt som du inser att du håller på att laga extremt god mat för en gångs skull.
Ifall du känner dig extra galen ikväll så kan du lägga till den röda chilipepparen nu.

3. Lägg till kikärtorna och bryn i 2-3 minuter, sedan häller du i sötpotatismixen och diverse kryddor.
Tänk på att detta är mycket mat och min stekpanna fick knappt plats med allt!

4. När allt börjar puttra sådär fridfullt så kan du lägga i tomatpurén och spenaten (+ koriander ifall du vill)
Låt koka 3-4 minuter sen är det klart!

Serveras med ris och även naan-bröd om du känner dig extra ambitiös.
Detta blir ungefär 6 matlådor och är helt veganskt!

Kommentera