_mg_5711-redigerad

Grekisk bönsoppa

Känner du dig en aning frusen och längtar till ett varmare land? Ett mycket billigare alternativ är istället att äta den traditionella grekiska bönsoppan ”Fasolada”, den värmer ända in i själen. Här under är vårt sätt att laga den härliga soppan, hoppas den smakar!

Ingredienser:
500 g vita torkade bönor
4 st tomater
4 st morötter
5 st selleristjälkar
2 st mellanstora gula lökar
2 dl olivolja
2 l kokat vatten
2 mks tomatpuré
salt och peppar

Tillbehör som är gott till:
Fetaost eller en saltig rökt fisk
Ett gott mjukt bröd

Du behöver:
En 5 liter stor kastrull
En mixer

Instruktioner:
Lägg bönorna i blöt under natten (ca 8-10 timmar), vattnet bör vara minst dubbelt så mycket än bönorna så att dom kan svälla under natten. Koka 2 liter vatten i en separat kastrull, skär morötter och selleri och hacka lök. Värm upp olivoljan i den stora kastrullen i ca 2 min (du kan lägga ner en lökbit i oljan som börjar fräsa när den har fått rätt temperatur).

Klyfta tomaterna och mixa dom tillsammans med tomatpurén. Häll i löken i den stora kastrullen och låt den fräsa i ca 3 min häll sedan i resten av de hackade grönsakerna och rör om i ca 4 min. Tillsätt det kokade vattnet tillsammans med de mixade tomaterna och bönorna.

Smaka av med salt och peppar. Låt soppan koka på medelvärme med locket på. Beroende på hur bra kvalitet bönorna har så ska soppan koka mellan 40 – 60 minuter. Rör om då och då i kastrullen så att bönorna inte fastnar. Bönorna ska vara mjuka när dom är klara. Sen är det bara att hugga in!

TIPS:
Spara lite tid och hacka grönsakerna dagen innan! Jag brukar lägga dom i separata plastbehållare i kylen och ta fram dom när dom behövs ca 1-2 dagar efteråt.

Ifall du har en känslig mage kan du blötlägga dom torkade bönorna i ca 10 timmar och sedan koka dom i 30 min. Ta sedan bort det vita skummet som bildas så ska magen må bättre efter att du har njutit av din soppa!  

Kommentera