banan_brod

Bananbröd

Ett väl testat recept som går utmärkt variera och t ex göra veganskt. Har du fryst in brödet kan du pocka ut ett par skivor på morgonen så har de tinat i väskan lagom tills du är sugen på pluggfika. Tips! Medan du bakar en sats, förbered en påse eller burk med alla de torra ingredienserna så är det klart tills nästa gång du snabbt behöver ett mumsigt bananbröd. 

Ingredienser:

2 mogna/övermogna bananer
5 dl havregryn
1/2 dl valfri mjölk
1/2 dl kokosolja (eller annat matfett)
1,5 msk äppelcidervinäger
2 ägg (går att skippa, brödet blir dock lite smuligare. Addera gärna chiafrön om äggen tas bort)

1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk flingsalt
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
lite kokosflingor som ströbröd (valfritt)

För ett sötare/lyxigare bröd:

En klick honung eller en matsked råsocker
Några hackade dadlar eller annan torkad frukt

Hackad mörk choklad, och/eller kakao
Hackade nötter
En matsked chiafrön

Gör så här:

  1. Mixa havregrynen med en stavmixer eller i en matberedare tills det blir som ett mjöl
  2. Häll i alla andra ingredienser (förutom t ex hackad choklad eller nötter) och mixa slätt
  3. Lägg nu i de hackade dadlarna/nötterna/chokladen om du valt ett lyxigare bröd
  4. Smörj en brödform med ytterligare lite kokosolja och eventuellt lite kokosflingor som ströbröd
  5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 35-40 minuter. För bäst resultat håll koll på brödet och kolla med sticka. Brödet får gärna ha börjat ”spricka” lite!
  6. Njut 🙂 

bananbrodmix

Kommentera